Vzorčno mesto Velenje – najsodobnejša učilnica v Evropi

Avtorja Vzorčnega mesta Velenje bosta predstavila njuno metodo ustvarjanja kreativnih učnih okolij v navideznem in resničnem svetu ter kako ta dva svetova povezati. Predstavila bosta pomen izbora tehnologij, izdelave interaktivnih učnih orodij in kako pripovedovati zgodbe na igriv način v poglobljenih izkušnjah z reševanjem problemov. Predstavila bosta tudi pomen analize aktivne učne poti učenčeve dejavnosti, ki poleg učenja snovi vključuje njegovo kognitivno, afektivno in psihomotorično osebnost. Namen učnih postavitev, vrednotenja in raziskovanja je iskanje novih metodoloških prijemov, ki je sorazmerna s pogledom učenca na trenutni razvoj tehnologije.

 

Kdo sta Miha Cojhter in Erik Kapfer?

 

 

 

Miha Cojhter

V sodelovanju z Erikom Kapferjem je idejni lastnik in soustanovitelj Vzorčnega mesta Velenje. Vzorčno mesto, deluje kot razvojno raziskovalni oddelek Univerze za družbo (Ljudska univerza Velenje). Miha je magister računalniške znanosti in vodja izobraževalnega dela Vzorčnega mesta. Raziskuje pomen izobraževanja, znanosti in umetnosti, kar je moč prebrati v več strokovnih člankih. Njegova dela s področja izobraževanja, znanosti in umetnosti najdemo v Ameriki in Evropi. Kot rezident Avstrije zadnjih nekaj let intenzivno deluje v Velenju in Sloveniji in preko projektov vzpostavlja boljše izobraževalne pogoje in pridobivanje veščin.

Erik Kapfer

Raziskovalec, razvojnik in ustvarjalec na področjih vizualnega in intermedijskega zadnjih 25 let. V Vzorčnem mestu skrbi za tehnologije in strateška mreženja za razvoj sodelovanja z gospodarstvom in ostalimi deležniki. Velja za generalista na področjih IKT, digitalne pismenosti, industrije 4.0, v tujini pa je razvijal projekte na področju pametnih mest, predvsem na Nizozemskem. Pri tem ne gre zanemariti vsestranskih izkušenj iz filmske industrije in intermedijskih umetnosti. Trenutno deluje tudi kot nacionalni organizator WRO (svetovne olimpijade robotike) in kot tehnični direktor podjetja CORe (EON Reality Slovenija).

Njuni skupni projekti:
Interaktivne učne postavitve Vzorčnega mesta (Robolektrika, 10.000 milj, Vojne Sveta, Pozabljeni svet in Underconstruction), Vesolje 360° Center Noordung, Med drevesom in zibelko, Modni velikani, Učni parki Šaleške doline, Pohodniške poti Zgornje Savinjske doline, Muzej flosarstva Ljubno, v pripravi je Prva pametna učilnica na podeželju in še mnogo drugih.