Mateja Zorko Pavšar in Alen Pavšar: Živi svoje sanje – tukaj in zdaj!

Priložnosti vedno recite »da«, ne bojte se tvegati in verjemite v svoj uspeh. Živite tukaj in zdaj ter se ob tem vedno vprašajte, kako boste s svojim ravnanjem pomagali drugim …

To je le nekaj nasvetov za polno in izpolnjeno poslovno in osebno življenje, o katerem bosta skozi projekt snemanja celovečernega filma VLOGA ZA EMO govorila režiser Alen Pavšar in scenaristka Mateja Zorko Pavšar. Film si je leta 2014 ogledalo več kot 35.000 gledalcev, je drugi najbolj gledani slovenski neodvisni film. A v resnici je veliko več kot to. Bil je priložnost za spremembo življenja vseh, ki so ga ustvarjali.

 

Kdo sta Mateja in Alen?

Njeni prijatelji pravijo, da Mateja ne zna stati križem rok. 

Odrske deske in javno nastopanje sta ji blizu že od malih nog, dela na radiu in televiziji pa ni opustila niti med študijem pedagogike. V svojih študentskih časih se je vedno bolj posvečala tudi delu na področju odnosov z javnostmi. Po diplomi je postala svetovalna delavka na osnovni šoli, v popoldanskem času pa se je vedno bolj udejanjala v podjetju MIK Celje, kjer je bila kasneje zaposlena kar nekaj let. Tam je nastala njena prva knjiga Vsemogočni v ogledalu (Lisac&Lisac, 2012, Mateja Zorko, Franci Pliberšek).

Delo z otroki pa je tisto, k čemur se Mateja vedno vrača. Leta 2010 je tako postala svetovalna delavka na Šolskem centru Celje, v okviru katere je nastala prva spletna televizija, ki jo pripravljajo dijaki in zanjo je bil navdih knjiga MotivAkcija za mlade (Smiljan Mori Success Systems, 2012, Mateja Zorko in Smiljan Mori). Prav po tej knjigi je kmalu nastal scenarij za mladinski celovečerni film VLOGA ZA EMO, dobitnik priznanja Zlata rola.    

Alen je, še predno je shodil, gledal v kamero in se čudil, kako slika pride na televizijo. 

Bil je dijak prve generacije programa medijski tehnik v Celju in srednje šolanje zaključil kot najbolj perspektivni dijak, saj je že takrat med vsakim prostim trenutkom režiral kakšen  film (Kaos, Popolno …) in prejel marsikatero nagrado na festivalih. Takoj po končani fakulteti se je kot inženir multimedije zaposlil na Šolskem centru Celje, kjer predava številne predmete, hkrati pa je lastnik ter direktor podjetja Almedia, v okviru katerega je nastalo ogromno promocijskih filmov, oglasov, glasbenih spotov in drugih video vsebin. Njegov najbolj odmevni projekt je zagotovo mladinski celovečerni film VLOGA ZA EMO, pod katerega se je podpisal kot producent in režiser ter dokazal, da je lahko že prvenec uspešnica.  Za Alena je že v času študija njegov profesor in priznani režiser Janez Lapajne dejal, da gre za mladega nadobudnega režiserja, ki bo zagotovo pustil pečat v slovenskem filmskem prostoru. 

Njegovi sodelavci pa Alena poznajo kot izjemno sposobnega, ambicioznega posameznika, ki točno ve, kaj hoče, je pri tem neizprosen, vendar hkrati ostaja skromen in sledi pravim vrednotam in načelom.