Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Gostujoči predavatelji

dr. Uroš Ocepek, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje

Živimo v času, ko nas obdajajo digitalne naprave na vsakem koraku. Še več, govorimo o digitalizaciji – tudi naših življenj. Zato je pomembno, da kljub temu, da smo strokovna šola, dijakom damo mehke veščine, ki jih bodo potrebovali tako v življenju, kakor tudi na poklicni poti. Pri strokovnih modulih s področja računalništva tako dijaki spoznajo sodelovalno delo, agilni pristop v procesu učenja, vodenje skupin in timsko delo.

Na konferenci vam bom pokazali, na kakšen način se lotimo oblikovanja delovnih skupin, kako opolnomočimo dijake za skupinsko delo in delo na računalniških projektih. Nekateri projekti so prerasli v inovacije, ki so prejela tudi priznanja. Poudarek predavanja bo tudi na vključevanju igrifikacije v učni proces. Skozi takšen pristop dijaki spoznajo in sprejmejo svoje vrstnike, se naučijo timskega dela, se naučijo sprejemati kompromise in ojačajo metaučenje. Lao Ce namreč pravi: »Če razumeš druge, si pameten, če razumeš sebe, si razsvetljen.«

Dr. Uroš Ocepek je učitelj strokovnih modulov na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje. Doktoriral je s področja računalništva in informatike. Je član skupine RINOS2, strokovne delovne skupine za vključitev temeljnih vsebin računalništva in informatike v slovensko šolstvo (od vrtca do srednje šole) – skupina deluje pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Je tudi sokoordinator (pod okriljem Centra RS za poklicno izobraževanje) prenove strokovnih in poklicnih izobraževalnih programov s področja računalništva in informatike. Je tudi inovator, saj je do sedaj prejel preko 10 priznanj za inovacije, ki jih podeljuje Zasavska gospodarska zbornica, prav tako pa je prejel posebno priznanje Slovenske gospodarske zbornice. Pri dijakih spodbuja inovativnost in sodelovalno delo. Letošnjo jesen bo predstavljal Slovenijo na svetovnem izboru Global Teacher Prize 2022. Učitelj dr. Uroš Ocepek je tako postal prvi in zaenkrat edini predstavnik srednješolskih učiteljev, ki se mu je uspelo prebiti med peterico najboljših na nacionalnem izboru.

dr. Špela Režun, Varstveno delovni center Zasavje

Dr. Špela Režun, direktorica VDC Zasavje nam bo predstavila projekt sodelovanja z Miss Slovenije in občino Zagorje ob Savi. V projekt so se neposredno vključevali varovanci centra, invalidne osebe, ki so v naši družbi zelo pogosto neupravičeno prezrte in izključene. Varovanci VDC Zasavje so se na polfinalnem izboru prvič v zgodovini te prireditve predstavili z gledališko predstavo S teboj lahko, hkrati pa so uporabniki vseh slovenskih VDC-jev imeli možnost glasovanja za miss, kar je omogočil partner projekta skupina Stroka.si, ki je v ta namen razvila posebej prilagojeno aplikacijo. Na finalni prireditvi so se predstavili tudi z novo linijo torb njihove blagovne znamke Prešito, ki so jih nosile tekmovalke za miss Slovenije. S projektom so želeli opozoriti na pomembnost vključujoče družbe.

Cilj je laže doseči, če se povezuješ, sodeluješ s sočlovekom. Tega se uporabniki in zaposleni v zasavskem VDC-ju še kako zavedamo. … Gradili bomo dobro družbo. Družbo, v katero se ima vsak človek pravico vključevati, sodelovati in zmagovati.
(dr. Špela Režun, direktorica VDC Zasavje)

VDC Zasavje je javni socialno varstveni zavod, ki vključuje odrasle osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvoju. Zavod, ki deluje že skoraj 40 let, vztrajno išče sistemske rešitve za vključujočo in povezano slovensko družbo, se povezuje z lokalnim in nacionalnim okoljem ter izvaja in sodeluje v številnih dobrodelnih akcijah in projektih. Izpostaviti velja projekt S teboj lahko …, s katerim so z razvojem, preizkušanjem in zagotavljanjem storitev socialnega vključevanja oblikovali podporno okolje za opolnomočen vstop invalidov v družbo. S tem so invalidnim osebam omogočili večjo vključenost in samostojnost v domačem okolju ter tako vplivali na kvaliteto življenja in njihove enake možnosti v družbi. Leta 2020 so se uspešno prilagodili epidemiji Covid-19 in sledili skupaj postavljeni viziji VIP VDC Zasavje (Vključujoče, Inovativno, Povezano, Vztrajno Dosegamo Cilje) za dobro človeka in narave, letos pa so prejeli priznanje za inovacijski izziv 2021, ki ga podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije.

Matej Cepin, Socialna akademija in portal razgledan.si

V naši dvomilijonski skupnosti se pomena aktivnega državljanstva vedno bolj zavedamo, žal pogosto šele takrat, ko gre res že veliko stvari narobe. Težko pa rečemo, da se znamo kot družba tega izziva tudi lotiti na pravem koncu. Kaj sploh je pravi konec? Kako aktivno državljanstvo približati mladim? Se da to vsebino narediti privlačno in kako? Iskanje rešitve bomo začeli na drugem koncu, kot bi to morda pričakovali!

Matej Cepin nam bo po svojih močeh skušal prispevati k razjasnitvi vsebinskega področja Aktivno državljanstvo.

Matej Cepin je mladinski delavec, vodja Socialne akademije, koordinator portala razgledan.si in gostitelj v podkastu Goreči grm. Po Sloveniji in širše vodi usposabljanja učiteljev, vzgojiteljev, mladinskih in skupnostnih delavcev ter družbenih pobudnikov. Nevladnim organizacijam in drugim institucijam svetuje pri strateškem načrtovanju. Je tudi avtor ali urednik več publikacij s področja dela s skupinami, družbene angažiranosti in osebnostne rasti.

Sabina Gaberšek, Tehnopark Celje

Sabina Gaberšek, mag. prof. kem. in mag. prof. bio. ter vodja projektov v javnem zavodu Tehno park Celje, nam bo predstavila šolske programe, ki jih izvajajo v Tehnoparku Celje.

V Tehnoparku Celje izvajajo neformalno izobraževanje in spodbujajo otroke in mladino, da se seznanijo z naravoslovnimi in tehničnimi vsebinami. Z izvajanimi programi skozi otroške zgodbe nagovarjajo že vrtčevske otroke, osnovnim in srednjim šolam pa ponujajo šolske programe, ki ustrezajo merilom učnega načrta in se prilagajajo glede na starostno skupino. Izvajajo programe za izvedbo celotnega dneva dejavnosti, kot tudi le 2-3 urni obisk. So odličen center spodbujanja in nagovarjanja mladih za naravoslovno-tehnične poklice. Ne glede na začrtane programe, ki jih ponujajo, se poskušajo čimbolj približati želji naročnika in jim s tem omogočiti znanstveno-zabavno doživetje v Tehnoparku Celje.

Usmerjamo se v promocijo tehničnih poklicev, inovativne tehnologije, znanosti, zelene energetske prihodnosti ter trajnostnega razvoja.  To vzgajamo in gradimo že pri najmlajših obiskovalcih, ki si kot vemo – naša prihodnost. (mag. prof. kem. in mag. prof. bio. in vodja projektov, Sabina Gaberšek, vodja projektov TPC)

Tehnopark Celje je  zasnovan v treh platformah na kar 4.000 m². Z vsebinami predstavlja specifična področja, ki zajemajo poklice, za katere je praviloma manj zanimanja. Spodbujanje zanimanja za področja znanosti, naravoslovja in tehnike, je tako eden od osrednjih ciljev javnega zavoda Tehno park Celje. Raziskovalne postaje so zasnovane interaktivno, kar pomeni, da obiskovalci dejavno sodelujejo.

Dr. Dominik Kobold, Center Noordung

Dr. Dominik Kobold, direktor Centra Noordung bo predstavil primer dobre prakse kreativnega učnega okolja z interaktivnimi vsebinami in aplikacijami na temo vesolja in najnovejših tehnologij. V okviru šolskih izobraževalnih programov Center Noordung namreč pripravlja tematske programe in delavnice, s katerimi vzpodbuja razmišljanje in aktivno sodelovanje učečih se. S prenovljenim razstavnim prostorom, ki je prvič v zgodovini zapolnjen v celoti, zavod postaja vsebinsko izjemno bogata institucija.

Razstave ponujajo vpogled v smiselnost raziskovanja vesolja. Učeči se spoznajo Hermana Potočnika Noordunga, njegove sodobnike in druge najpomembnejše astronome ter zgodovino astronomske dejavnosti. Seznanijo se s projektom Copernicus, ki govori o rezultatih opazovanja Zemlje s konstelacijami sistemov satelitov, ter s slovenskimi podjetji in njihovimi dosežki na področju vesoljskih tehnologij. Podrobneje spoznajo Luno, Mars in tehnologije, ki nam pomagajo pri raziskovanju vesolja.

Osnovna dejavnost javnega zavoda Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga je promocija vesoljskih tehnologij in manifestacija človeških dosežkov v vesolju s prepletanjem umetnosti in visokih tehnologij. Različne tematike o vesolju temeljijo na izobraževalni vrednosti vsebine, ki se ji pridružujejo multimedijsko eksperimentalne aplikacije. Za dijake so v centru pripravili tudi dve novi vsebinski delavnici, in sicer SONCE – HELIOS, kjer podrobno spoznajo našo najbližjo zvezdo, in delavnico ROBOT IN ČLOVEK, kjer so predstavljene prelomnice v razvoju robotike in humanoidna robotka Vita.

 

Alen Pavšar, Šolski center Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije

Snemanje igranega celovečernega filma je že samo po sebi ogromen zalogaj. Še večji pa postane, če v tak izobraževalni projekt vključimo dijake. Na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije so na tak način posneli mladinski film Vloga za Emo, ki je bil leta 2014 najbolj gledani slovenski film in je prejel tudi Zlato rolo, hkrati pa zaseda 2. mesto na lestvici gledanosti neodvisnih slovenskih filmov vseh časov. Ravno tako dosega izjemno gledanost na platformi Voyo.

Avgusta in septembra 2022 so se z dijaki programa Medijski tehnik vnovič lotili snemanja celovečernega filma Šepet metulja, ki v kinematografe prihaja jeseni 2023. Režiser filma in profesor na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije Alen Pavšar vam bo predstavil model učnega procesa skozi aktivno prakso snemanja filma ter rezultate, ki jih prinaša tak način poučevanja.

Alen Pavšar poučuje na ŠC Celje, Srednji šoli za strojništvo, mehatorniko in medije, hkrati pa je lastnik ter direktor podjetja Almedia, v okviru katerega je nastalo ogromno promocijskih filmov, oglasov, glasbenih spotov in drugih video vsebin. Njegov najbolj odmevni projekt je zagotovo mladinski celovečerni film VLOGA ZA EMO, pod katerega se je podpisal kot producent in režiser ter dokazal, da je lahko že prvenec uspešnica.  Letos pa v kinematografe prihaja že drugi celovečerni film Šepet metulja.  Za Alena je že v času študija njegov profesor in priznani režiser Janez Lapajne dejal, da gre za mladega nadobudnega režiserja, ki bo zagotovo pustil pečat v slovenskem filmskem prostoru.

 

Skip to content